torsdag 11. april 2024

Hva er en sakkyndig psykolog?

StoppBarnevernet.com.
Før vi definerer hva en sakkyndig psykolog er, må vi først definere hva en psykolog er for noe. Psykolog er en betegnelse som internasjonalt brukes om en bred gruppe yrkesutøvere av faget psykologi, enten det forstås som et forskningsområde eller en profesjon.

Internasjonalt brukes betegnelsen psykolog for det meste om alle personer med høyere utdanning i psykologi på minst masternivå, og personer med høyere forskningskompetanse i faget; f.eks. vil en professor i psykologi alltid kunne betegnes som psykolog, uansett opprinnelig utdanning. Fra 1973 kan tittelen psykolog i Norge bare brukes av personer med offentlig godkjenning, noe som gjør Norge til et annerledesland.

Her til lands brukes vanligvis sakkyndige psykologer mot foreldre og barn i barnevernssaker.

For å være sakkyndig i barne- og familiesaker, kreves som hovedregel autorisasjon som psykolog eller lege og fullført utdanningsprogram for sakkyndige. En sakkyndig er en person med grundig kjennskap til et emne. Både i sivile saker og i straffesaker kan retten oppnevne sakkyndige, ifølge Store norske leksikon.

Mange sakkyndige psykologer har ikke det man oppfatter som ordinær praksis, de annonserer ikke sine tjenester og har ikke kontorer man kan besøke for behandling som vanlig kunde. Felles for de fleste sakkyndige psykologer er at de produserer sakkyndige rapporter om omsorgsovertakelser, enkelte påstår sakkyndige psykologer opererer som innleide alibi for barnevern og domstoler.

Mange sakkyndig psykologer opptrer også som medlemmer i barnevernsnemnder, meddommere, talspersoner og vitner mot foreldre og barn i barnevernssaker. Les mer på StoppBarnevernet.com.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar