søndag 3. mars 2024

Dette må du vite om varsling

Varsle om lovbrudd?
Å varsle om lovbrudd eller kritikkverdige forhold er et komplisert emne å både beskrive fullstendig, og å sammenfatte de viktigste juridiske reglene er komplekse. Men flere forhold ved det å varsle er ganske klare for både arbeidstaker og arbeidsgiver.

Arbeidstaker har etter arbeidsmiljøloven rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten. 

Loven stiller krav til både arbeidstaker og arbeidsgiver når slikt varsel gis, det gjelder bl.a. krav til arbeidsgivers saksbehandling, beskyttelse av varsleren samt regler for lojal varsling fra arbeidstakers side.

Men enkelte lovbrudd eller kritikkverdige forhold kan være så alvorlige at man faktisk er pliktig til å varsle, ikke bare andre arbeidstakere og arbeidsgiver men også andre myndigheter som Mattilsynet, politiet, media eller lignende, men dette hører nok til unntakene.

Ifølge arbeidsmiljøloven skal man varsle ved disse forholdene:

a. fare for liv eller helse

b. fare for klima eller miljø

c. korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet

d. myndighetsmisbruk

e. uforsvarlig arbeidsmiljø

f. brudd på personopplysningssikkerheten

Videre følger det av aml. § 2 A-3 tredje ledd at ytring om forhold som kun gjelder arbeidstakers eget arbeidsforhold ikke regnes som varsel, med mindre forholdet er omfattet av aml. § 2A-1 andre ledd. Les mer om arbeidsmiljøloven og varsling på denne siden.

Arbeidsgiver har for det første en plikt til å sørge for at varselet blir undersøkt tilstrekkelig, og innen rimelig tid. Dette vil normalt innebære å utrede forholdet som er varslet.  

Arbeidsgiver har videre plikt til å påse at den som har varslet har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, og om nødvendig besørge tiltak egnet til å forebygge gjengjeldelse mot den arbeidstaker som har varslet. Det er også forbud mot gjengjeldelse av varsler.

Merk at arbeidstaker kan kreve erstatning ved brudd på forbudet mot gjengjeldelse uten hensyn til arbeidsgivers skyld.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar